Logo FVEN

REGISTER VAREND ERFGOED NEDERLAND

De Federatie Varend Erfgoed Nederland beheert het Register Varend Erfgoed Nederland.
Geschat wordt dat er zesduizend schepen tot dit erfgoed behoren.
Op dit moment zijn er drieduizend vaartuigen ingeschreven in het register.
U kunt op deze site zoeken naar ingeschreven vaartuigen.


Gevonden vaartuig:

Dora

identificatie

Dit vaartuig heeft een geldige pas.
naam Dora
RVEN nr 2917
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld  
type Hagenaar  
categorie vrachtschip  
eenheidsklasse  

vaartuig

 
lengte 28,44  
breedte 5,2  
diepgang 0,9  
kruiphoogte  
tonnage 181  
materiaal romp ijzer  
materiaal romp (spec.) staal  
bouwwijze romp geklonken  
seriematige bouw  
voortstuwing (oorspr.) zeil  
masthoogte  
soort tuig  
materiaal zeil  
oppervlakte zeil  
motortype Daf 575  
motorvermogen 120pk  
motorbouwjaar 1964  
bouwjaar vaartuig 1910  
bouwperiode 1910-1920  

werfgegevens

 
werf Hendriks; Dodewaard  
werfnaam  
plaats. provincie werf DodewaardGld  
werf bijzonderheden Scheepswerf Hendriks te Dodewaard dateert van 1880. Tot 1890 werden hier houten aken gebouwd, daarna werd overgegaan op de bouw van ijzeren aken. De scheepswerf beschikte alleen over een dwarshelling waarop plaats was voor drie schepen van vijftig meter. De werf staat bekend om zijn mooi gelijnde schepen en het degelijke vakwerk. Thans: Scheepswerf Dodewaard, Waalbandijk 21, Dodewaard?????  

historie vaartuig

 
vorige namen 1910; God zij met Ons; Berns sr. eind '30; Drie Gebroeders; gebroeders Berns 1964; Dora; H. Jansen 1993; Dora; J. Kitzen  
historie vaartuig Het Heerenschip Dora is een prachtig klassiek varend woonschip type aak, gebouwd op de werf Hendriks te Dodewaard, bouwjaar 1910, met ligplaats gelegen in de waalhaven te Nijmegen. Dit voormalig vrachtschip met uitzonderlijk weinig vaaruren is schitterend gerenoveerd en omgebouwd tot woonschip. Het is een aantal jaren geleden volledig geїsoleerd en aangepast aan wooncomfort van deze tijd met onder andere centrale verwarming en stroomvoorziening. De afmetingen van het schip, dat nooit verlengd of verdiept is, bedragen 28,44 x 5,20m met een maximale diepgang van 1,90, bij 180,926 ton. Bij de tewaterlating kreeg het schip van schipper Berns de naam "God zij met Ons". Het schip was toegerust met mast en zeilen. Eind 30’er jaren is het schip gemotoriseerd, d.w.z. het schip werd uitgerust met 8 pk AngloBels (ABC), die op het voordek stond en een zijschroef aan een zwevende as aandreef. De mast ging eraf en er kwam een stuurhut op het achterdek. De 2e eigenaar (eigenlijk 3, de zonen Piet, Nol en Jo Berns) doopten het schip "Drie Gebroeders" en vervingen de dekmotor door een 35pk Deutz. Voordat Herman Jansen het schip in 1964 kocht, lag het lang stil in Rotterdam en Anrhem. Hij herdoopte het schip naar de naam van zijn vrouw "Dora". De lamme arm verdween van het voordek en voortaan werd het schip aangedreven door een Daf motor van 120pk met keerkoppeling en achterschroef. Gedwongen door gezondheidsproblemen moest de familie Jansen de vrachtvaart beëindigen, sindsdien ligt het schip als woonschip in de waalhaven van Nijmegen. Omdat er weinig vracht is gevaren met het schip, spraken collega-schippers over een "Heerenschip". Dit, tezamen met een jarenlang gedegen onderhoud levert een goed geconserveerd schip op. Sinds 1993 is Jopie Kitzen de eigenaar van het schip en heeft de tot dan toe nog intacte laadruimte omgetoverd in een comfortabele en sfeervolle woning.  
oorspronkelijk vaargebied Nederland  
oorspronkelijk gebruik vrachtvaart  
funktie wijziging(en)  
oorspronkelijk uiterlijk  
historie interieur deels; roef, stuurhut, laadvloer  
jaar uitgebruikname  
huidig gebruik pleziervaart / bewoning  

aangesloten

 
behoudsorganisatie (BO) LVBHB  
inschrijvings nr. BO  
link naar site vaartuig BO  

meer informatie

 
link naar site vaartuig  
link naar Wikipedia  
link naar Wikimedia Commons  

qr code