Logo FVEN

REGISTER VAREND ERFGOED NEDERLAND

De Federatie Varend Erfgoed Nederland beheert het Register Varend Erfgoed Nederland.
Geschat wordt dat er zesduizend schepen tot dit erfgoed behoren.
Op dit moment zijn er drieduizend vaartuigen ingeschreven in het register.
U kunt op deze site zoeken naar ingeschreven vaartuigen.


Gevonden vaartuig:

Borneo

identificatie

Dit vaartuig heeft een geldige pas.
naam Borneo
RVEN nr 60
visserijnummer
zeilnummer
te boek gesteld 4560 B Amst 155  
type Amsterdammer  
categorie sleepboot  
eenheidsklasse  

vaartuig

 
lengte 16,5  
breedte 4,2  
diepgang 1,3  
kruiphoogte 2  
tonnage 40 ton  
materiaal romp ijzer  
materiaal romp (spec.) staal  
bouwwijze romp geklonken  
seriematige bouw  
voortstuwing (oorspr.) motor  
masthoogte  
soort tuig nvt  
materiaal zeil  
oppervlakte zeil  
motortype Kromhout 2H2  
motorvermogen 60 pk  
motorbouwjaar 1938  
bouwjaar vaartuig 1938  
bouwperiode 1930-1940  

werfgegevens

 
werf Vries Lentsch, de - Nieuwendam  
werfnaam Het Fort  
plaats. provincie werf NieuwendamNH  
werf bijzonderheden Stichter an de werf was Gerardus de Vries Lentsch die als scheepstimmerman bij Meursing werkte en in zijn vrije tijd naast zijn huis op het Molenpad aan Het Groot Die, vletten bouwde. Rond 1900 begon hij hier voor zichzelf en breidde de activiteiten aan Het Groot Die zich uit. Toen hij ruimte te kort kwam huurde hij van de Gemeente Amsterdam een stuk gedempte Nieuwerdammerham, het z.g.n. Fortland tussen het Vliegenbos en de Nieuwendammerdijk Oudste vestiging van G. de Vries Lentsch, de werf "Het Fort" aan de Grasweg 62 te Amsterdam-Noord. Vanaf 1906 bestuurd door G. de Vries Lentsch samen met twee zoons, Jan en Gijs. In 1909 richtten 4 zoons, Jan, Gijs, Gerard en Willem de firma G. de Vries Lentsch op. In 1916 begon Gerard jr voor zichzelf. Ook een tweede broer begon een eigen werf. De jongse zoon Willem bleef met broer Jan de werf Het Fort runnen. Door onvrede in de directie werd het bedrijf in 1975 opgeheven. In 1973 vestigde Camminga's Yachtbuilding B.V. zich op de werf G. de Vries Lentsch. Tot ongeveer 1993 sierde de naam Camminga nog de scheepsloods op het werfterrein in Amsterdam-Noord aan het IJ.  

historie vaartuig

 
vorige namen 1939-1969: Stoomvaart Mij Nederland 1969: fa. Moes - sloperij 1969-1981: fam. Meyn 1981-1990: fam. Heyn 1990-heden: fam. De Gruyter  
historie vaartuig Gebouwd in opdracht van Stoomvaart Mij Nederland en afgeleverd op 21 sept. 1938. Er voeren zusterschepen: Celebes, Java, Sumatra. De motor type: Kromhout 2H2 is een lagedruk 2 takt motor maakt 300 toeren en wordt met 25 bar perslucht gestart. De bediening van de motor geschiedde door de machinist die in de machinekamer werkte en de beschikking had over een leren bank ( nog aanwezig). Het schip assisteerde grote oceaanschepen die op de "Oost" voeren, naar hun afmeerplaats aan de Javakade. De boot werd tevens ingezet als veerpont om personeel van SMN "De Nederland" van en naar CS en Javakade te brengen. In de oorlog is de "Borneo" naar Engeland gevaren om Joodse vluchtelingen en ook de "papieren " van de NV in veiligheid te brengen. In de jaren 60 kwam door toenemende concurrentie door het luchvaartverkeer het personenvervoer door Scheepvaartmaatschappijen onder druk. De Nederlandse rederijen gingen samen om in afgeslankte vorm te overleven. De "Borneo" belandde tenslotte op de slopershelling. Een dag voor aanvang van de sloop, werd het schip door fam. Meyn gekocht. Het schip kreeg daarme een recreatieve bestemming. Bij filmopnames in april 2004 van de film "Oceanis12" komt de "Borneo" prominent in beeld.  
oorspronkelijk vaargebied het IJ  
oorspronkelijk gebruik sleepvaart  
funktie wijziging(en) 1969: recreatie  
oorspronkelijk uiterlijk Het schip is authentieke staat. Ook het interieur is in oorspronkelijke staat, met fraaie teakhouten betimmering en de authentieke verlichtingslampen uit de jaren dertig.  
historie interieur ja  
jaar uitgebruikname 1969  
huidig gebruik pleziervaart  

aangesloten

 
behoudsorganisatie (BO) VDMS  
inschrijvings nr. BO  
link naar site vaartuig BO  

meer informatie

 
link naar site vaartuig  
link naar Wikipedia  
link naar Wikimedia Commons  

qr code