Logo FVEN

REGISTER VAREND ERFGOED NEDERLAND

De Federatie Varend Erfgoed Nederland beheert het Register Varend Erfgoed Nederland.
Geschat wordt dat er zesduizend schepen tot dit erfgoed behoren.
Op dit moment zijn er drieduizend vaartuigen ingeschreven in het register.
U kunt op deze site zoeken naar ingeschreven vaartuigen.


Gevonden vaartuig:

't Kan Verkeren

identificatie

Dit vaartuig heeft een geldige pas.
naam 't Kan Verkeren
RVEN nr 1449
visserijnummer LE74
zeilnummer
te boek gesteld  
type Lemsteraak  
categorie visserijschip  
eenheidsklasse  

vaartuig

 
lengte 11,4  
breedte 4,2  
diepgang 0,9  
kruiphoogte 2,2  
tonnage  
materiaal romp ijzer  
materiaal romp (spec.) puddelijzer  
bouwwijze romp geklonken  
seriematige bouw  
voortstuwing (oorspr.) zeil  
masthoogte 12,8  
soort tuig gaffeltuig  
materiaal zeil katoen/vlas  
oppervlakte zeil 62  
motortype Bolinder 4cyl  
motorvermogen 40 pk  
motorbouwjaar ca 1968  
bouwjaar vaartuig 1900-1901  
bouwperiode 1900-1910  

werfgegevens

 
werf Dirk de Boer - Lemmer  
werfnaam  
plaats. provincie werf LemmerFr  
werf bijzonderheden Scheepswerf De Boer werd op 5 maart 1875 gesticht door Pier Klaas de Boer. In 1877 liep het eerste scheepje, een "botaak", van de helling, een scheepje van 36 voet lengte. Er werden daarna nog velen vissersaken afgeleverd, de werf verwierf grote faam met de bouw van Lemsteraken. De grootste jaarproduktie bedroeg 6 stuks. In 1899 werd de ijzerbouw aangevat. In 1900 strande het huwelijk van Pier Klaas en zijn vrouw Sjoerdje Visser kreeg de helft van de werf. Hun vier zoons, Harm, Klaas, Dirk en Hendrik de Boer, kochten in 1902 hun vader uit en namen ook het bedrijf van moeder over zodat zij het hele bedrijf weer bezaten. Zij bouwden naast de bestaande helling een nieuwe ijzerwerf. Zij bouwden twee typen aken, een slanke versie voor plaatselijk gebruik en een breder voor elders. Op de ijzerwerf werden ookvracht en zeegaande schepen gebouwd zoals tjalken, klippers, kempenaars motorboten, etc. In 1920 trad Klaas en in 1925 hendrik uit het bedrijf. Rond 1930 verliet ook Harm het bedrijf en bleef alleen Dirk met zijn zoon Ary (vanaf 1934) achter. De werf van de gebroeders De Boer te Lemmer was gesitueerd aan De Rien. waar nu de loods van de gebroeders Hummel staat. In 1960 verkocht Ary de Boer het familiebedrijf aan de firma Poppen. Hilbrand Poppen verhuisde in 1960 met zijn gezin naar Lemmer (Friesland) al waar hij een werf had overgenomen. Zijn broer heeft deze werf voortgezet toen Hilbrand de huidige werf in Zwartsluis kon overnemen. Thans: Scheepswerf J. Poppen Lemmer b.v., Zeedijk 10, 8531 DK Lemmer.  

historie vaartuig

 
vorige namen 1900 - 1959; De Vier Gebroeders (wordt niet meer gebruikt) Door 2 generaties Visser gebruikt. . - 1925 Grote Steven Visser 1925 - 1959; Frans en Steven visser  
historie vaartuig Eerste opdracht voor ijzeren aak (door Greate Steven) maar 2e aak. 1e aak was een te zwaar schip, te veel kop en te weinig kont, te zwaarmoedig: met de zwaardklampen in het water, de LE 28, later HL1 (Blom), nu Eersteling. Ze wisten dat het dunner kon dan van hout maar ze zijn aan de veilige kant gebleven. Toen de zoons Frans en Steven het schip overnamen in ca 1925 kwam er een (T?)Ford in. In 1947 een Skoda en in 1984 een Bolinder. In 1959 uit de visserij gekocht. In 1984 is de bun, wegens een slechte deken en teveel achterover liggen, drooggemaakt.  
oorspronkelijk vaargebied Zuiderzee, Wadden  
oorspronkelijk gebruik visserij (haring,aal)  
funktie wijziging(en)  
oorspronkelijk uiterlijk - Kluisgat. - Bun droog gemaakt toen de Bolinda geplaatst werd. - Bankjes achterschip als bullestal.  
historie interieur deels  
jaar uitgebruikname 1959  
huidig gebruik pleziervaart  

aangesloten

 
behoudsorganisatie (BO) VBB  
inschrijvings nr. BO  
link naar site vaartuig BO  

meer informatie

 
link naar site vaartuig  
link naar Wikipedia  
link naar Wikimedia Commons  

qr code