Logo FVEN

REGISTER VAREND ERFGOED NEDERLAND

De Federatie Varend Erfgoed Nederland beheert het Register Varend Erfgoed Nederland.
Geschat wordt dat er zesduizend schepen tot dit erfgoed behoren.
Op dit moment zijn er drieduizend vaartuigen ingeschreven in het register.
U kunt op deze site zoeken naar ingeschreven vaartuigen.


Gevonden vaartuig:

Presto

identificatie

Dit vaartuig heeft een geldige pas.
naam Presto
RVEN nr 255
visserijnummer LE50
zeilnummer
te boek gesteld 7555 B G 1996  
type Lemsteraak  
categorie visserijschip  
eenheidsklasse  

vaartuig

 
lengte 11,2  
breedte 3,92  
diepgang 0,85  
kruiphoogte  
tonnage  
materiaal romp ijzer  
materiaal romp (spec.) staal  
bouwwijze romp geklonken  
seriematige bouw  
voortstuwing (oorspr.) zeil  
masthoogte 12  
soort tuig gaffeltuig  
materiaal zeil half om half doek  
oppervlakte zeil 62,5  
motortype Lister JP  
motorvermogen 21 pk  
motorbouwjaar 1952  
bouwjaar vaartuig 1901  
bouwperiode 1900-1910  

werfgegevens

 
werf Boer, Gebr. de - Lemmer  
werfnaam  
plaats. provincie werf LemmerFr  
werf bijzonderheden Scheepswerf De Boer werd op 5 maart 1875 gesticht door Pier Klaas de Boer. In 1877 liep het eerste scheepje, een "botaak", van de helling, een scheepje van 36 voet lengte. Er werden daarna nog velen vissersaken afgeleverd, de werf verwierf grote faam met de bouw van Lemsteraken. De grootste jaarproduktie bedroeg 6 stuks. In 1899 werd de ijzerbouw aangevat. In 1900 strande het huwelijk van Pier Klaas en zijn vrouw Sjoerdje Visser kreeg de helft van de werf. Hun vier zoons, Harm, Klaas, Dirk en Hendrik de Boer, kochten in 1902 hun vader uit en namen ook het bedrijf van moeder over zodat zij het hele bedrijf weer bezaten. Zij bouwden naast de bestaande helling een nieuwe ijzerwerf. Zij bouwden twee typen aken, een slanke versie voor plaatselijk gebruik en een breder voor elders. Op de ijzerwerf werden ookvracht en zeegaande schepen gebouwd zoals tjalken, klippers, kempenaars motorboten, etc. In 1920 trad Klaas en in 1925 hendrik uit het bedrijf. Rond 1930 verliet ook Harm het bedrijf en bleef alleen Dirk met zijn zoon Ary (vanaf 1934) achter. De werf van de gebroeders De Boer te Lemmer was gesitueerd aan De Rien. waar nu de loods van de gebroeders Hummel staat. In 1960 verkocht Ary de Boer het familiebedrijf aan de firma Poppen. Hilbrand Poppen verhuisde in 1960 met zijn gezin naar Lemmer (Friesland) al waar hij een werf had overgenomen. Zijn broer heeft deze werf voortgezet toen Hilbrand de huidige werf in Zwartsluis kon overnemen. Thans: Scheepswerf J. Poppen Lemmer b.v., Zeedijk 10, 8531 DK Lemmer.  

historie vaartuig

 
vorige namen 1901-1908 LE17 Dolfijn visserij 1908-1954 LE 3 Presto visserij 1954-1974 LE50 Presto visserij 1974-heden LE50 Presto recreatief varen  
historie vaartuig De LE 50 is in 1901 gebouwd bij de Lemster werf Gebr. de Boer. Zetschipper was toen Sake Visser. Deze voer het schip onder het visserijnummer LE 17. De naam van het schip was “Dolfijn”. In 1908 is het schip overgegaan naar zetschipper L. Coehoorn en kreeg de boot de naam “Presto”. Er werd toen gevaren on-der het visserijnummer LE 3. In 1954 is het schip gekocht door de Gebroeders Poepjes en kreeg het schip het visserijnummer LE 50. Tot de verkoop in 1974 is het schip altijd gebruikt voor het vissen op het IJsselmeer. In 1974 heeft een particulier het schip gekocht nl. de heer F. Kroon. Hij heeft er jarenlang op gevaren met zijn gezin. Het schip werd in deze periode in originele staat bewaard. Alle documenten werden goed bewaard en de inrichting bleef origineel zoals het was op het moment van aankoop. In 1996 heeft de heer Kroon het schip te koop aangeboden en heeft de ” Stichting de Lemster Vuurtoren” de aak aangekocht en onder haar beheer genomen. Nadat de vuurtoren overgedragen was aan de Gemeente Lemsterland, is de naam van de stichting aangepast in “Stichting de LE50” Optimalisatie 2013; het casco is in Hindelooopen bij Blom gerestaureerd. Zij is gestraald en de binnenbetimmering is door vrijwilligers hersteld. De oude bun en motor zijn nog aanwezig! Op dit moment (2013) neemt de LE50 zoals elk jaar weer deel aan de visserijdagen vanuit Workum. Huidig gebruik: Behoud van stukje historie voor het dorp. Organiseren van vaartochtjes. Motor Er staat een “Lister” motor in de LE 50 die met de hand aan geslingerd moet worden. Hiervoor zijn enige vaardigheid en kracht nodig. Onderhoud wordt gedaan door vrijwilligers. LE 50 is de laatste originele aak die vanuit lemmer aan visserij op Zuiderzee en later IJsselmeer deelnam.  
oorspronkelijk vaargebied Zuiderzee/ IJsselmeer  
oorspronkelijk gebruik visserij  
funktie wijziging(en)  
oorspronkelijk uiterlijk  
historie interieur ja  
jaar uitgebruikname 1974  
huidig gebruik pleziervaart  

aangesloten

 
behoudsorganisatie (BO) VBB  
inschrijvings nr. BO  
link naar site vaartuig BO  

meer informatie

 
link naar site vaartuig  
link naar Wikipedia  
link naar Wikimedia Commons  

qr code