Logo FVEN

REGISTER VAREND ERFGOED NEDERLAND

De Federatie Varend Erfgoed Nederland beheert het Register Varend Erfgoed Nederland.
Geschat wordt dat er zesduizend schepen tot dit erfgoed behoren.
Op dit moment zijn er drieduizend vaartuigen ingeschreven in het register.
U kunt op deze site zoeken naar ingeschreven vaartuigen.


Gevonden vaartuig:

Neeltje Jantje

identificatie

Dit vaartuig heeft een geldige pas.
naam Neeltje Jantje
RVEN nr 1033
visserijnummer SB360
zeilnummer
te boek gesteld ca. 1931  
type waalschokker  
categorie visserijschip  
eenheidsklasse  

vaartuig

 
lengte 15,15  
breedte 5,1  
diepgang 0,75  
kruiphoogte 2,88  
tonnage  
materiaal romp ijzer  
materiaal romp (spec.) staal  
bouwwijze romp geklonken  
seriematige bouw  
voortstuwing (oorspr.) zeil  
masthoogte  
soort tuig  
materiaal zeil  
oppervlakte zeil  
motortype Perkins  
motorvermogen 120 pk  
motorbouwjaar 1993  
bouwjaar vaartuig 1931  
bouwperiode 1930-1940  

werfgegevens

 
werf Gebr. Eltink - Beneden-Leeuwen  
werfnaam  
plaats. provincie werf Beneden LeeuwenGld  
werf bijzonderheden In 1908 begon Gradus Eltink aan de binnenkant van de dijk met de bouw van stalen en ijzeren parlevinkers, schokkers, vletten, e.d. In 1930 werd het bedrijf, na het overlijden van Gradus, voortgezet door zijn weduwe G.B.A. Eltink en 7 zonen. De zonen Harry en Willy blijven in het bedrijf en starten in 1941 de eerste werf. De andere zonen gaan verder in de meubelfabriek van de Eltink's. In 1944 worden werkplaats en woonhuis door de Duitsers platgebrand. In een noodwerkplaats en het bedrijf houdt zich bezig met het lichten van schepen, bouwen van vrachtauto's en tabaksnijmachines. In 1947 wordt het bedrijf als "Metallurgica" gevestigd in een rijnaak. Op het dek worden vaartuigen gebouwd. Daarnaast wordt een dwarshelling aan de Lange Waal (Dijk 425) in Beneden Leeuwen in gebruik genomen. Tot 1959 worden schepen tot 25 meter gebouwd, parlevinkers, sleepvletten, sleepboten,directieboten, veerboten, passagiersschepen en jachten. Harry Eltink begon in 1959 een werf aan de Kanaalweg 4 in Mook "H.A. Eltink Scheeps- en Jachtwerf MOOK" met 2 hellingen en een werkplaats. In 1964 kwam hier een derde helling bij. Vanaf 1968 komen drie zonen van Harry op het bedrijf en in 1974 verkoopt hij de werf aan zijn vier zonen en wordt het bedrijf een BV: H.A.Eltink's Scheeps- en Jachtwerf B.V. In 1985 werd de werf van V.S.N. in Katwijk (NB) gekocht. Hier worden tot op heden casco's voor zeer luxe jachten gebouwd. In 1985 loopt het laatste casco van de oude werf in Mook van stapel. In 1992 wordt deze werf definitief gesloten om plaats te maken voor woningbouw.  

historie vaartuig

 
vorige namen 1931-1974: R. van Hoften te Heerewaarden 1974- 1993: K. Koome te Tiel 1993-1997 Rotaryclub Tiel Waalstreek 1997-heden: Stichting " Behoud Neeltje Jantje"  
historie vaartuig Opdrachtgever voor de bouw van dit schip was: R. van Hoften te Heerewaarden. Het schip is genoemd naar de schoonmoeder van de eigenaar. Als "ankerkuiler" was het schip niet voorzien van een motor of enig zeiltuig. Van Hoften heeft met zijn gezin op het schip gewoond tot 1939 en tot de jaren '50 ermee gevist. Daarna is het schip gebruikt als woonschip. Vanaf 1974 was het in bezit van K. Koome te Tiel. Deze heeft het omgebouwd tot pleziervaartuig. Het werd voorzien van motor en zeiltuig, compleet met kluiver en bezaan. Toen is een korte bezaanmast geplaatst. Tevens is het schip voorzien van zijzwaarden. In 1993 is het schip gekocht door de Rotaryclub Tiel Waalstreek met het doel om het schip weer in oude glorie te herstellen. De restauratie werd uitgevoerd door het buitencentrum te Beneden-Leeuwen, een resocialisatiecentrum voor sociaal zwakkeren in de samenleving. Er is een Perkins motor geplaatst. Zeiltuig is verwijderd. De grote mast is vervangen door de korte bezaanmast. Interieur: De kombuis en het woonverblijf wordt zoveel mogelijk in originele staat teruggebracht. Een oud fornuis en potkachel zijn geplaatst.(jan 09).  
oorspronkelijk vaargebied Waal, Nederland, Duitsland  
oorspronkelijk gebruik visserij  
funktie wijziging(en) jaren'50 woonschip 1974: pleziervaartuig  
oorspronkelijk uiterlijk  
historie interieur nee  
jaar uitgebruikname jaren '50  
huidig gebruik pleziervaart  

aangesloten

 
behoudsorganisatie (BO) LVBHB  
inschrijvings nr. BO  
link naar site vaartuig BO  

meer informatie

 
link naar site vaartuig  
link naar Wikipedia  
link naar Wikimedia Commons  

qr code